• 05 MEI 15
  • 0
  Conpax snackbakjes in magazine ‘tlekkerst

  Conpax snackbakjes in magazine ‘tlekkerst

  In de laatste uitgave van het magazine ‘tlekkerst van Horesca is een artikel geplaatst over onze nieuwe snackbakjes van Polypropyleen, onderstaand het artikel. Voor het hele magazine verwijzen u naar horesca.nl/t-lekkerst/ (pagina 46 voor ons artikel)

  —————————————-

  Ergernis smeltende snackbakjes passé

  Veel snackbarhouders kennen het probleem: krimpende fritesbakjes door te hete friet. Leverancier Conpax heeft nu een beter en duurzamer alternatief: bakjes van polypropyleen.

  De bakjes niet van de stapel krijgen; scherpe plastic randen en sliertjes plastic die er nog aan zitten; bakjes die in elkaar zakken bij hitte. Zo zou de ergernis-topdrie van cafetariahouders er wel eens kunnen uitzien als het gaat om de bekende A-bakjes. Het probleem van die smeltende snackbakjes lossen veel patatbakkers op door de friet even te laten afkoelen. Zonde natuurlijk voor de klant, die ze graag zo vers, heet en knapperig mogelijk eet. Conpax total packaging kwam min of meer bij toeval met een oplossing voor deze en andere problemen.

  Polystyreentijdperk voorbij

  “We wilden eigenlijk iets vinden om het gebruikte polystyreen te vervangen door duurzamer materiaal en de bekende prijsgevoeligheid van de A-bakjes voorkomen. Vanwege die wisselende materiaalprijs maken fabrikanten hun bakjes namelijk nog wel eens dunner. Gevolg? Ze worden slapper en gevoeliger voor hitte”, vertelt accountmanager Frans ten Pas van de verpakkingsleverancier. Conpax maakte en testte daarop fritesbakjes met polypropyleen in plaats van het gebruikelijke polystyreen.

  Hittebestendig en vormvast

  “Na tests bleek dat de bakjes allereerst minder milieubelastend zijn, omdat het grondstofverbruik veel minder is en ze beter recyclebaar zijn. Daarnaast blijken ze nu vormvast, zelfs bij enorme hitte.” Minder materiaal en toch niet dunnere bakjes? Frans beseft dat dit tegenstrijdig klinkt en wil een al te technisch verhaal over soortelijk gewicht van het materiaal voorkomen. Daarom verwijst hij naar enkele online testfilmpjes. Daarop is te zien wat er gebeurt met de bakjes van het oude en nieuwe materiaal in een oven van meer dan 100 graden. “Het polypropyleen smelt niet. Het polystyreen wel.”

  Snackbakje-in-heet-vet

  Een ander voordeel van de nieuwe A-bakjes, die sinds 2015 op de markt zijn, bleek de coating. “Door statische lading en een in elkaar gedrukte stapel hebben medewerkers nog wel eens moeite om een bakje van de stapel te pakken. Door een coating op onze bakjes laten die juist makkelijk los. Zo grijpt personeel dus niet meer mis.” Het nieuwe Conpaxproduct heeft nóg enkele opvallende kenmerken. De bakjes scheuren niet, iets wat juist wel veel voorkomt bij de polystyreenvarianten. Daarnaast hebben ze geen scherpe randjes en is het probleem van de zogeheten PS-haren, de plastic sliertjes, opgelost. “Veel cafetariahouders haalden die haartjes er vaak zelf wel uit, maar als het druk is, schoot dat er wel eens bij in. Dat werk kunnen ze zich nu besparen.”

  Beter snackbakje, zelfde prijs

  Een onstabiele grondstofprijs omzeilen en zo veel verrassende voordelen terugkrijgen – dat betekent vast een hogere prijs? “Haha, nee, het mooie is dat de prijs hetzelfde is en in sommige gevallen zelfs lager. Dat hangt van het soort bakje af.” Zijn er dan andere nadelen te vinden? “Ja. Er zijn heel veel maten en typen fritesbakjes. Van A5 tot A20. Die soorten en maten hebben we nu voor 80 tot 90 procent vervangen. Als een snackbar echter ook andere maten gebruikt, is het misschien gek om twee soorten bakjes door elkaar te presenteren.” Ook dit nadeel heft de producent overigens binnenkort op, want de laatste maten zijn inmiddels in productie.

  Zwarte snackbakjes voor de chique zaak

  Tot slot: de A-bakjes zijn verkrijgbaar in wit en zwart. Hoe kijkt Frans hier tegenaan? “Wit is nog altijd de favoriet van de meeste snackbars. Tegelijkertijd zien we wel dat zwart trend wordt. Zelf vind ik zwart een mooiere uitstraling hebben als je met de zaak wat hoger aangeschreven staat. Bijvoorbeeld omdat je die wat chiquer en modern hebt ingericht.” Voor de klassieke snackbar houdt hij het vooralsnog op het vertrouwde wit. Voor wie trouwens nog steviger materiaal zoekt, biedt Conpax ook de bekende kartonnen bakjes. De kosten hiervan liggen echter hoger. Een proefpakket van de nieuwe polypropyleen snackbakjes is aan te vragen bij de Horesca-accountmanager.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply