Duurzame materialen

Duurzame materialen

Onze verpakkingen en disposables worden steeds vaker geproduceerd van duurzame materiaalsoorten. Hieronder lichten wij toe welke mogelijkheden er zijn en wat het materiaalsoort duurzaam maakt. Meer informatie over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de mogelijkheden hiervan in de verpakkings- en disposable branche vindt u op Care4.Earth. Bekijk onze duurzame concepten hier.

Papier & karton

Papier is een natuurlijk materiaal, gemaakt van een hernieuwbare grondstof, namelijk hout. Het bijzondere aan een boom als hernieuwbare grondstofproducent is de grote opslagcapaciteit voor CO2. Deze spelen dan ook een belangrijke rol in de circulaire economie en het nastreven van CO2 neutrale producten. Lees hier meer over Papier & Karton

 

Suikerriet

Suikerriet papier wordt gemaakt van de vezels van het suikerriet, nadat de suikerhoudende sappen er in de suikerfabriek zijn uitgehaald. Dit papier wordt dus gemaakt van een afvalproduct. Het feit dat dit suikerriet niet voor het papier, maar voor de productie van suiker (en alcohol) wordt geplant, maakt de waarde van de hernieuwbaarheid groter dan die van hout. Daarnaast duurt het veel langer voor een boom om te groeien dan voor suikerriet.

Hier blijft het zaak om kritisch naar je leverancier te kijken. Waar haalt hij zijn grondstoffen vandaan? Wat doen zij om de eerlijkheid van de productie van de goederen te waarborgen? Op dit moment is het nog steeds zo, dat er geen sprake is van overproductie, simpelweg, omdat er nog steeds sprake is van verbranding van restafval in de suikerrietproductie. En dat is, gezien de legio toepassingsmogelijkheden in onder meer composteerbare disposables, helemaal niet nodig. Suikerriet als grondstof is juist een uiterst veelbelovend materiaal om invulling te geven aan de circulaire economie.

 

PLA

PLA staat voor Polylactic acid en is een biologisch afbreekbaar plasticsoort, ofwel bioplastic. Deze plasticsoort wordt voornamelijk gemaakt van maiszetmeel, gewonnen uit de snelgroeiende maisplant – een hernieuwbare grondstof. Uit onderzoek blijkt dat tijdens de productie van PLA 60% minder CO2 wordt uitgestoten en 50% minder fossiele grondstoffen worden gebruikt dan tijdens de productie van conventionele plastics zoals PET en PS (NatureWorks LCA, 2014).

Afbraakproces
PLA kan worden afgebroken in biologische compostering systemen. Het materiaal wordt dan bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid in 45 tot 60 dagen afgebroken tot melkzuur.
In theorie komen PLA producten dus in aanmerking voor EN13432 certificering, wat recht geeft op het OK Compost en Kiemplantlogo. Echter, hier zijn ook de gebruikte additieven in de verwerking van het materiaal op van invloed, alsmede de dikte van het eindproduct. Ieder product zal dan ook separaat voor deze EN13432 certificering moeten worden aangeboden aan een erkend labo.

 

C-PLA

C-PLA wordt gemaakt van het zetmeel uit de cassavewortel. Dit is een hernieuwbare, biogebaseerde grondstof die gebruikt wordt voor deze kunststof. Het materiaal is zeer geschikt voor foodverpakkingen en disposables, zoals travellids en bestek. Het is makkelijk te verwerken en het eindproduct heeft een stabiliteit tot 200 °C.

Afbraakproces van C-PLA
In een natuurlijk omgeving begint C-PLA na 5-6 maanden af te breken, waarna het na 12 maanden volledig begint te ontbinden. C-PLA disposables komen in aanmerking voor EN13432 certificering omdat ze 100% composteerbaar zijn. Uiteraard gaat dit sneller wanneer de producten in een composteerinstallatie komen. Echter, wordt bij het storten van C-PLA afval, de stof door methaan producerende bacteriën afgebroken. Hierbij komt methaangas vrij, wat een nog schadelijke broeikasgas is dan CO2. Het is dus zaak om bij het inzetten van C-PLA zeker ook naar de wijze van afvalverwerking te kijken.

Palmblad

Palmblad is natuurlijk afval van de palmbomen. Nu worden de bladeren verzameld en gedroogd om vervolgens als materiaal voor verpakkingen gebruikt te worden. Deze producten zien er stevig, elegant en duurzaam uit.

Verwerking van het materiaal
De plantages met arecapalmen waar de palmbladeren vandaan komen zijn niet speciaal voor het blad aangelegd, maar zijn er voor de teelt van kleine vruchten, namelijk de betelnoten. Om de bladeren te kunnen gebruiken, hoeven er dus geen grote plantages te worden gekapt. De arecapalm verliest gedurende de groei, meerdere malen per jaar haar bladeren, waar normaal niets mee wordt gedaan of zelfs worden verbrand.

Afbraakproces
Palmblad is 100% composteerbaar en kan bij het GFT afval.