Bioplastic

cpla-bioplastic

Bioplastic verpakkingen: uit de natuur, terug naar de natuur

Producten van bioplastic zijn nauwelijks meer te onderscheiden van kunststof artikelen. Het assortiment PLA en C-PLA zijn volledig biologisch afbreekbaar en vergaan uiteindelijk weer in de natuur. Bioplastics bieden nieuwe kansen voor afvalverwerking. Na gebruik kunnen ze organisch, materieel of thermisch worden gerecycled.

de-kringloop-van-bioplastics

PLA

Polylactide (PLA) is een biologisch afbreekbaar plasticsoort. PLA, ook wel melkzuur genoemd, is geproduceerd op basis van maiszetmeel. Uit de maisplant wordt de natuurlijke suiker dextrose gewonnen. Door het fermenteren van dextrose kan het worden omgezet in melkzuur. Vervolgens wordt de melkzuur weer omgezet in polymeren.

De plastic PLA bekers zijn een prima vervanger voor de traditionele transparante plastic beker. Vanwege hun maximale gebruikerstemperatuur uit 40ᵒC zijn PLA bekers echter alleen geschikt voor koude dranken. Onder optimale omstandigheden van 60ᵒC en een luchtvochtigheid van 95% zijn de PLA bekers in een industriele composteerinstallatie binnen 45 tot 60 dagen volledig vergaan. In theorie komen PLA producten in aanmerking voor EN13432.

CPLA

CPLA wordt gemaakt van het zetmeel uit de cassavewortel. Het materiaal is flexibel verwerkbaar tot een hard plastic (vergelijkbaar met PS) of een zacht plastic (vergelijkbaar met PP). CPLA is makkelijk te verwerken en het eindproduct heeft een stabiliteit tot 200ᵒC. Het bestek van CPLA is temperatuurbestendig tot 85ᵒC.

In een natuurlijk omgeving begint CPLA na 5-6 maanden af te breken, waarna het na 12 maanden volledig begint te ontbinden. Het proces verloopt sneller als het via een industriële composteerinstallatie gaat.  CPLA disposables komen in aanmerking voor EN13432 certificering.