gerecycled kartonnen snackbakjes: Good Food

Virgin Fibre karton vs. Gerecycled karton

Virgin Fibre karton vs. Gerecycled karton

Momenteel is er een grote discussie gaande omtrent gerecycled karton. Het recyclen van papier en karton blijft een goede zaak, zolang het niet wordt gebruikt als foodverpakking.

Uit onderzoek is gebleken dat gerecycled karton stoffen bevat die door verdamping schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het karton bevat namelijk grote hoeveelheden drukinkt van oud papier zoals verpakkingen, maar ook kranten en magazines. Deze drukinkt is grotendeels gemaakt van minerale oliën die door verdamping in het voedsel terecht kunnen komen.

Deze dampen bevatten de genoemde schadelijke stoffen, dit zijn de verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en de aromatische koolwaterstoffen (MOAH), welke kankerverwekkend kunnen zijn. Zie ook het behandelde item in Radar.

Hoe groot het gezondheidsrisico precies is, is nog niet bekend. Hierom zijn er in Nederland en Europa nog geen limieten gesteld voor de aanwezigheid van MOSH en MOAH in voeding. Wel zijn er allerlei oplossingen voor verpakkingen van gerecycled karton die de schadelijke stoffen uit het voedsel houden, zoals een coating aan de binnenkant of speciale absorbers.

100% voedselveilige verpakkingen

Om gezondheidsrisico’s zo veel en zo goed mogelijk te voorkomen, zijn er ook duurzame verpakkingen die 100% voedselveilig zijn. Het gaat hier om verpakkingen van het zogenoemde Virgin Fibre karton. Dit karton komt uit FSC beheerde dennenbossen in het Zwarte Woud of Finland, waar het wordt geproduceerd als een onbewerkte grondstof. Hierdoor bevat het niet de schadelijke stoffen uit de papier recycling.

Conpax Verpakkingen biedt artikelen aan van Virgin Fibre karton uit de Papstar “Pure” serie. Deze artikelen kunt u eenvoudig op onze webshop vinden.

Bekijk onze laatste updates en blogs hier.